Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως o πάφιος ακαδημαικός Διόφαντος Χατζημιτσής

Content

Ο πάφιος ακαδημαϊκός Διόφαντος Χατζημιτσής, τέως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, συμπεριλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά στους  κορυφαίους 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους υποπεδίου για το έτος 2023, βάσει των πρόσφατων μελετών του Πανεπιστημίου Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής είναι Αντιπρόεδρος στον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), συντονιστής του έργου EXCELSIOR- ‘ERATOSTHENES: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring of the Environment’ H2020 TEAMING (χρηματοδότηση πέρα των 38 εκατ. Ευρώ), Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑΚ και συν-συντονιστής του δικτύου MEDRIN της NASA (ΗΠΑ) για θέματα διαστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης εργοδοτεί μέχρι σήμερα  πέραν των 95 ερευνητών στον τομέα της δορυφορικής τηλεπσκόπησης και γεωπληροφορικής.

Το ΤΕΠΑΚ σε ανακοίνωση του συγχαίρει θερμά τα 29 ακαδημαϊκά μέλη και ερευνητές του για τη σημαντική αυτή διάκριση η οποία αντικατοπτρίζει για μια ακόμη φορά το εξαιρετικά το υψηλής ποιότητας και διεθνούς απήχησης ερευνητικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι η αριστεία και η πλούσια ερευνητική δραστηριότητα των ερευνητών/τριών του ΤΕΠΑΚ αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται διεθνώς.

Στις λίστες της ομάδας του Πανεπιστημίου Stanford περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι/ες 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων ερευνητών/τριών του επιστημονικού τους υποπεδίου . Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα οι ανανεωμένες, με στοιχεία μέχρι το τέλος του 2023, λίστες με τίτλο “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” («Επιστημονικά Επικαιροποιημένες βάσεις δεδομένων τυποποιημένων δεικτών παραπομπών»)1 οι οποίες περιλαμβάνουν τους/τις κορυφαίους επιστήμονες/ερευνητές παγκοσμίως, από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων ερευνητών/τριών του επιστημονικού τους υποπεδίου, που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε άρθρα.

Οι λίστες αυτές δημιουργούνται στο Πανεπιστήμιο Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών από την ομάδα του Καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη (John P.A. Ioannides), χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων Scopus. Οι συμπεριληφθέντες/είσες επελέγησαν με χρήση διαφόρων αντικειμενικών κριτηρίων όπως τον αντίκτυπο στο σύνολο των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύονται ανά τον κόσμο μέσω ετεροαναφορών ή μέσω του συντελεστή αντίκτυπου (impact factor) του περιοδικού των δημοσιεύσεων, τον αριθμό άρθρων ως πρώτο όνομα, μονογραφίες, κ.λπ.

Οι λίστες ανακοινώνονται ετησίως και αξιολογούν την επίδοση των ακαδημαϊκών παγκοσμίως σε σχέση με τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και τις ετεροαναφορές στις δημοσιεύσεις τους, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 174 υποπεδία.

Στη λίστα με τους/τις κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας τους, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες λίστες του Αυγούστου 2024 περιλαμβάνονται δεκαπέντε (15) μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού και ερευνητές του ΤΕΠΑΚ, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής.

Στη δεύτερη λίστα η οποία αφορά αποκλειστικά το έτος 2023 περιλαμβάνονται συνολικά είκοσι τέσσερα (25) μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού και ερευνητές του ΤΕΠΑΚ μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής.

Στη λίστα με τους/τις κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας τους, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες λίστες του Αυγούστου 2024 περιλαμβάνονται τα εξής δεκαπέντε (15) μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού και ερευνητές του ΤΕΠΑΚ.

Διαβάστε αναλυτικά: Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως o πάφιος ακαδημαικός Διόφαντος Χατζημιτσής (pafosnet.com)

Share the article

Recent News